Tuesday, August 29, 2006

Bedtime - an update

In a previous post I discussed the sleep routine for Tobias and Christoffer and the ease by which Christoffer accepted it. Well it just got easier. Today, I told Christoffer that it was time for bed and without any hesitation he stood up and walked into the bedroom with me on his heels. All I did was lift him into bed and tuck him in. Shamefully easy!

Monday, August 28, 2006

The joystick prophet

Sometimes you come across things on the internet that make you smile. This is one of them.

Polish artist Janek Simon blends the narrative and aesthetic form of two media, one ancient, one merely nostalgic: Caucasian carpets and late-70's videogames. This line, from the project's accompanying text, is particularly illuminating:

It is the Oriental rug for your portable arcade mosque. Follow the voice of the Joystick prophet.

Tobias is a fan of space invaders and many of the old videogame classics I used to play on old arcade machines or a Commodore 64 or Amiga 500. You can test your ability free of charge at: http://www.80smusiclyrics.com/games.shtml

Wednesday, August 23, 2006

En mini ferie

[Below is an account of an extended weekend trip to Hervey Bay (with whale watching) and Fraser Island.]
Dag 1 lørdag – turen går til Hervey Bay

Vi tager fra Brisbane kl. 12. Turen til Hervey Bay (udtales Harvey) er ca. 4 timer i bil. Vi tager motorvejen hele vejen. Lejligheden hvor vi skal bo, er i to etager. En spise/opholdsstue og køkken i stueetagen og to soveværelser ovenpå. Helt perfekt til børnefamilien. Vi når lige indkøb til aften- og morgenmaden i Safeway (supermarked), som lukker kl. 17.30. Majken laver mad, mens jeg og ungerne går ned til stranden. Der er ingen bygninger direkte på strandkanten. Istedet er der et bælte af uberørt skov mellem strand og vej. Det er vanskeligt at vurdere strandens udstrækning i skumringen, men jeg har læst, at den er 15 km lang. Vi bliver der ikke længe på grund af mørket. Vi får pasta og ungerne lægges i seng. Vi skal tidligt afsted imorgen til Fraser Island (verdens største sandø - 1630 km² - ca. halv så stor som fyn), hvor vi skal mødes med min kollega Chris.

Dag 2 søndag – Fraser Island

Kl. 8:45 går færgen fra marinaen. Vi når den i god tid. Det viser sig, at vi kun kan købe en billet til Kingfisher med indeholdt frokost. Ærgeligt når vi ikke skal tilbringe tid på det resort, der hører til Kingfisher. Lidt i 10 ankommer vi. Omkring bådbroen er der fyldt med Mulet (en fisk) og Majken får øje på ryggen af en delfin. Chris møder os ved enden af bådbroen. Han har lånt en Toyota Landcruiser af University of Queensland. Den ligner lidt en gammeldags 4-hjulstrækker fra 70’erne, men Chris forsikre os, at den kun er et halvanden år gammel. Det viser sig, at der er to slags landcruiser, dem man typisk ser inde i byen og så den ”rigtige” version, som vi skal køre i. Den har hverken lædersæder, elektronisk spærre, indbygget satelitnavigering etc. Tilgengæld kan den køre gennem hvad som helst. Jeg får monteret børnesæderne, som vi med besvær har medtaget og så går turen mod første pitstop ’Lake Wabby’ (Wabby søen).

Vi har kun lige sat os tilrette i bilen og forladt asfalten omkring Kingfisher, før vi finder ud af, hvorfor en 4-hjulstrækker er uundværelig. Vejen ud af Kingfisher er ikke en vej i traditionel forstand. Det er sandspor, der snor sig med hældninger på godt 30 grader gennem en helt særlig tropisk regnskov. Sandet er tilmed blødt, hvilket betyder at bevægelse er essentielt.

Efter en time i rutchebanen (Christoffer falder i søvn, mens Tobias nyder de vilde bump), når vi en udkigspost over Wabby søen. Wabby er en ‘barage lake’ dvs. en indæmmet sø, som er formet ved at sanddyner gradvist flytter sig og blokere for en naturligt forekommet vandkilde. Wabby skrumper med tiden, efterhånden som sandet flytter sig.

Vi fortsætter mod stranden. Her kan vi ‘cruise’ på det hårde sand i vandkanten og får derfor hurtigt tilbagelagt et par km med 80 km i timen. Det er en super fed fornemmelse af frihed at give den gas på den kæmpe åbne strand. Næste stop er Eurong, hvor vi får en kop kaffe og lidt at spise. Chris fortæller, at Fraser Island er navngivet efter Eliza Fraser, som forliste ud fra øens kyst sammen med hendes mand, kaptajn James Fraser. Begge blev taget til fange af lokalbefolkning. Kaptajnen døde på øen men det lykkedes Eliza at undslippe. Hun rejste siden rundt i australien og england, hvor hun fortalte om hendes oplevelser og i særdeleshed om hendes tid med de infødte. Der findes mange versioner af hendes historie, som gradvist blev mere overdreven og utrolig som årene gik.

Turen forsætter mod Lake McKenzie. Imodsætning til Wabby er McKenzie det man kalder en ’perched lake’. En ’perched lake’ er en sø, hvor bunden af søen har ’sat’ sig, med det resultat at den regn der falder, har svære ved at trænge væk og der derfor med tiden dannes en sø (over vandspejlet). Vandet er vitterlig krystalklart og sandet kridhvidt, næsten unaturligt hvidt. Vi holder en times pause ved søen og nyder solen, vandet og leg i sandet.

Derefter går turen atter tilbage til Kingfisher. Vi når havnen ved halv fem tiden. Vi siger farvel til Chris, som skal tilbage til østsiden af Fraser Island. Han skal nå tilbage inden flod. Når han stranden senere end kl. 18, kan det blive vanskeligt og farligt at nå hjem langs stranden. Han fortalte, at han dagen forinden havde levet livet lidt for farligt og at den ’lokale’ kro har billeder af 4-hjulstrækkere, som er gået til søs i årenes løb. Færgen sejler tilbage til Hervey Bay kl. 17.15. Tilbage i lejligheden igen får vi et hurtigt måltid og så er det ellers sengetid for ungerne. Vi skal tidligt op næste dag på hvalsafari.

Dag 3 mandag – hvalsafari

Kl. 5.50 står jeg op. Spiser morgenmad og pakker lidt inden jeg vækker Majken og børnene, dvs. Stoffer er allerede vågen og i hopla. Der er afgang med båden ’Whalesong’ kl. 7.30. Vejret er godt, faktisk for godt. Senere viser det sig, at hvalerne ikke er så aktive i roligt vejr. Vi får serveret kaffe og lidt morgenmad kort efter afgang. Efter ca. en times sejlads ser vi den første pukkelhval. Den glider gennem vandoverfladen, blæser overskydende luft fra åndehullet på ryggen og tager derefter en ny indånding. Selvom den er mere end 100 meter væk, er den tydeligvis en kæmpe - en kæmpe organisk undervandsbåd, der langsomt glider gennem vandet.

Pukkelhvalen tilhører bardehvalerne. De voksne hvaler kan blive omkring 15 meter lange og veje mere end 30 tons og som Tobias meget malerisk kan berette, så spiser de krill, som fanges ved at tage en mundfuld vand og herefter si krillen ud af vandet ved hjælp af barder. Pukkelhvalen er nem at identificere. Den har et karakteristisk hoved og en krop oversået med pukler og buler.

Vi sejler videre med håbet om at finde nogle hvaler der er mere aktive.

Den næste hval jeg får øje på er på lang afstand. Den springer op i luften med hvad der ligner to tredjedele af kroppen over vandet. Helt vildt når man tænker på hvor store de er. Men da vi nærmere os, er der ikke meget krudt tilbage. Personalet på båden minder os om, at hvaler ikke er cirkusdyr og vi derfor ikke kan forvente et hvalspring på kommando.

De næste par timer sejler vi rundt efter hvaler. En enkelt gang svømmer en halvvoksen hval helt op til båden. Den dukker pludselig op 5 meter fra mig. Jeg prøver febrilsk at tage nogle billeder, men fejler i min iver. Tilgengæld har jeg øjenkontakt med den nygerrige kæmpe. Flere gange svømmer (bottlenose) delfiner foran båden. De er enormt nysgerrige dyr, som kan lokkes hen til båden ved at vinke (hvilket personalet opfordrer til).

Majken snakker med en 90 år gammel søulk, som er fast inventar på båden. Han hedder ’barnacle’ Bill og er tidligere hvalfanger. Han havde et venskab med en spækhugger, som hjalp ham med at fange hvaler. Den lokkede hvalerne hen til Bill, så han lettere kunne fange dem. Spækhuggeren reddet hans liv engang, da han forliste med sin båd. Ved at holde fast i dens finne, trak den ham ind til kysten, hvor han kunne svømme i land. Hans spækhuggerven døde for ti år siden.

Bill er vild med børn og kommer godt ud af det med Tobias. Jeg ser dem snakke sammen og drille hinanden lidt.

På vej tilbage mod havnen, er vi heldige at se et par hvaler der leger. De slår med deres lange finner/luffer ned i vandoverfladen, mens de med rullende bevægelser vender sig i vandet. Det ligner de vinker farvel. Kvart i et står vi atter på breden med en hel dag foran os.

På vej hjem til Brisbane tager vi et smut om Solskinskysten. Vi besøger Noosa Heads – et populært men også dyrt feriemål. Som forventet kan man få en ordentlig kop kaffe. Majken når også at kigge lidt butikker. Kl 19.00 er vi hjemme.

Monday, August 14, 2006

Drought prospects

I recently wrote a post on water recycling. In it I touched upon the grim prospects for the water supply in the south east Queensland region. To illustrate how bleak the outlooks are, have a look at the graph below sourced here. [click on the image for a larger view]

It illustrates current and forecast water storage levels in the Wivenhoe, and North Pine Dams (the main source of water in the region). Currently, the dams are 28% full. The forecast is based on a scenario where the inflow into the dams continues at the levels experienced between April 2004 and March 2005. The different numbers indicate the implementation of different drought contingency options. If no drought contingency measures are developed (blue line), then the Wivenhoe, Somerset and North Pine dams will be almost empty by September 2008. The yellow line depicts the situation with all the suggested 13 options implemented (timing shown in the graph). The green line is without a major recycling project (number 10) called the Western Corridor Recycling Water Scheme.

According to the graph we will be facing level 4 restrictions in September and no doubt yet unknown level 5 restrictions after New Year.

In our household we try to implement a water conscious line. But for some unknown reason our water consumption is not metered. This is of course absurd when we are running out of water and can use as much as we like for free and it seems even more absurd once you consider that the apartment block we live in is only one and a half years old. You would have thought that every new apartment block or house would be required by law to have water meters installed.

Is it possible to explain this apparent absurdity?

First, could it be the case that current drought condition is a relatively new phenomenon and no one gave any thought to metering water just one and a half years ago? It was certainly not a subject that achieved much attention in the media when we arrived in Australia two years ago. I doubt it.

Second, the demand for water is relatively inelastic. [For non-economists: When the price of a good rises for example, consumers will usually demand less of that good, perhaps by consuming less, substituting for other goods etc. The greater the extent to which demand falls as price rises, the greater is the price elasticity of demand. However, for some goods consumers may not be able to consume less or are unable to find substitutes even with substantial price rises. For such goods, the price elasticity of demand is called inelastic.] Apartment blocks like the one we live mostly have indoor water use (we do not have a garden). We are unlikely to change our consumption patterns should prices rise or other circumstances change, hence the inelastic demand. One could therefore argue that metering water and price rises will do little to curtail water demand.

Ultimately it is question of cost versus benefit, but the cost of a meter is unlikely to be prohibitive and ensure that consumers face the (resource) cost of their consumption decision no matter the relatively minor cost of water on the overall household budget.

Saturday, August 12, 2006

Bedtime

Putting Christoffer to bed is a piece of cake:
  • Step 1: around eight o’clock tell him its bedtime;
  • Step 2: give him a kiss and carry him into bed; and
  • Step 3: turn off the light and close the door (leaving it open only slightly just in case).
We seldom hear more from him until around seven the next morning. Too easy.

Tobias, on the other hand, is a completely different story. Although he is 3 years older we still haven’t managed to create a routine for him. Sometimes it is easy, sometimes it is a battle (although it has become easier over the years).

Why this difference? With Christoffer we took the hard-line on sleep from the beginning (when he was about one year). We took the battle upfront. We put him to bed and let him scream/cry. Every 2-5 minutes we would check on him and encourage him to sleep. Ultimately he fell asleep. We did this for a number of days (3) until presto he would simply close his eyes and fall asleep. The implementation was hard, but we were determined.

As first time parents with Tobias we tried the same, but we didn’t have the stamina and the will. Tobias read our weakness and exploited it. We could not carry on and are still paying the price today.

There are several lessons to be learned from this experience.

  • First, make your life easier, teach your child to sleep. Sleeping alone is something that has to be learnt. All that children know from when they are born is the caring nurture and comfort of falling asleep with their mother.
  • Second, it is much easier to teach a child to sleep at an early age rather than later. Tobias is a testament to this. We have tried several times after being unsuccessful the first time, but have never succeed as well as with Christoffer.
  • Third, sleeping must be practiced. Practice means crying is inevitable. Practice also means that it unlikely that the child will learn it after one day. It can go on for a number of days as we experienced with Christoffer.
  • Fourth, if you are set on going through with the sleep routine don’t cave in. Children are quick to exploit any weakness. It will only result in the child crying longer and louder making it even harder to complete the task.

Until recently I was not sure where we had sourced this sleeping technique. We probably picked it up in some parenting book or from friends. Anyway, I had a look on the Internet and came up with a name: Richard Ferber.

Richard Ferber is director of the Center for Pediatric Sleep Disorders at Children’s Hospital in Boston. Since writing his book, Solve Your Child's Sleep Problems, he’s become known as a leading — and controversial — pediatric sleep expert.

Now I haven’t read this book, but it seems to me that we have pretty much taken the Ferber line with Christoffer.

Below is a quote from the babycenter website that explains his methodology:

Ferber believes in a "progressive" approach to helping your child fall asleep and stay asleep. Briefly, he suggests that after a warm, loving pre-bedtime routine such as singing, rocking, or reading a book, you put your child to bed while she's still awake. Putting her to bed, says Ferber, is crucial to successfully teaching her to go to sleep on her own. Once you put her in bed, leave the room. If she cries, wait a certain amount of time before you check on her. (The suggested waiting time, which Ferber charts in his book, is based on how comfortable you are with the technique, how many days you've been using it, and how many times you've already checked on your baby that night.) When you do go back to her room, soothe her with your voice but don't pick her up, rock her, or feed her. Gradually increase the amount of time that passes between checks. After about one week, your infant will learn that crying earns nothing more than a brief check from you, and isn't worth the effort. She'll learn to fall asleep on her own, without your help.